Sambal Baloujak
Vers en lekker Indisch tot op de bodem
Sambal Baloujak
Ambachtelijk bereide Sambal Baloujak met een gouden gloed van imkerhoning. De heerlijke balans tussen zoet, een vleugje zout, en een mild pittige kick maakt deze sambal een verfijnde smaakmaker.
Met enkel verse ingrediënten zoals pepers, sjalotjes, knoflook, kemirinoten, laos, citroengras, laurierblad, limoenblad, een vleugje ketjap en een royale hoeveelheid imkerhoning, biedt Baloujak een unieke smaakbeleving.
Breng de verfijning van onze keuken naar uw tafel met Sambal Baloujak, een exclusieve creatie van Makan Indonesia. Deze ambachtelijke sambal combineert traditioneel vakmanschap met een rijke, gelaagde smaakbeleving. Het ideale accent voor zowel verfijnde gerechten als dagelijkse maaltijden.
Exclusief verkrijgbaar bij Makan Indonesia, zorgvuldig verzonden naar uw adres. Voor een pot van 212ml, voorzien van een luxe hersluitbare deksel, betaalt u slechts € 5,95 incl. btw (excl. verzendkosten).
Laat u verleiden door de pure, authentieke smaak en maak van elke maaltijd een culinaire ervaring op hoog niveau. Bestel nu en proef de luxe!
Bel (013) 211 42 50
of stuur ons een bericht via het contactformulier
Sambal is toch Indisch? Ja, het is een ‘pasta’ die oorspronkelijk uit de Indonesische keuken komt. Maar als u verder kijkt, blijkt dat de inhoud van de potjes sambal die hier in de schappen liggen overwegend uit het zuiden van Europa komt. Het gewas van pepers is na het oogsten beperkt houdbaar. Dus snijden de oogsters de pepers alvast fijn en doen er zout en azijnzuur bij, om de houdbaarheid te verlengen. En dat merkt u meteen als u de sambals proeft: zout en zuur overheersen.
Indonesiërs en Indische Nederlanders maken sambal thuis. Vers. Ze willen niets weten van lang houdbare sambal.
Ambachtelijk
Sambal Baloujak wordt op een traditionele manier bereid, elk potje is uniek omdat Makan Indonesia individuele aandacht schenkt aan het product. De ambachtelijk en de vers bereide Baloujak is wat duurder dan de industriële sambalproducten omdat er geen of nauwelijks schaalvoordeel kan worden behaald.
Onze vakbekwaamheid, het handwerk, is nodig om tegemoet te komen aan de specificatie van de klant. Steeds meer 'genieters' maken gebruik van sambal Baloujak doordat deze minder pittig is, herkenbaar smaakt en ook goed toepasbaar is in Nederlandse gerechten. Als bijgerecht bij een Oosterse maaltijd, in de Hollandse pot tot op een boterham met kaas.
Sambal
Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor een toevoeging bij voeding en ingrediënt dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen pepers, in Indonesië cabe of lombok genoemd (of rawit, de zeer hete kleine pepertjes).
De pepers werden door de Portugezen geïntroduceerd in hun koloniën in Azië. Zo kwamen de pepers in Indonesië terecht. Vanuit Zuid-Amerika, waar de Portugezen voet aan de grond hadden in Brazilië. Voor de komst van de Portugezen werden gerechten gekruid met 'gewone' peper en gember.
Oorsprong
Tijdens een kookworkshop te Indonesië werd er in eerste instantie voor familiegebruik 'Baloujak' ontwikkeld. Sinds 2009 is het een topsambal van het huis Makan Indonesia.
Sambal Baloujak geeft u de exclusieve smaak van de Indonesische archipel. Als u Baloujak aanlengt met wat water is het ook een heerlijke dipsaus (zonder de smaakbalans te verliezen). Het is gemakkelijk te gebruiken als bijgerecht of in vlees- of groentegerechten. Het is een sambal die zacht van smaak is. Baloujak is minder heet dan andere soorten sambals.
Veel mensen hebben de standaard sambal oelek (een ulek is een soort stamper, gebruikt in combinatie met de vijzel, de cobek) in huis, maar een sambalkenner heeft ook sambal Baloujak in de keuken.
Verkoop
Sambal Baloujak is te koop direct bij Makan Indonesia te Moergestel (Brabant).
Ondanks de eigenschap exclusief te zijn en ambachtelijk, betaalt u voor een pot van 200ml slechts
€ 5,50 (incl. BTW).
Sambal Baloujak is exclusief en heeft een geheel eigen identiteit binnen de sambals.
Vul het formulier in. U ontvangt de factuur en na ontvangst van uw betaling wordt de Baloujak bezorgd of aan u verzonden, uiteraard kunt u ook even bellen met onze klantenservice (013) 211 42 50.
Pepers
Sambal is de Indonesische naam voor een pasta, welke bestaat uit gemalen pepers, in Indonesië ook wel lombok genoemd.
Lombok wordt vaak gebruikt om er een sambal van te maken, sambal Baloujak gebruikt gebakken pepers, daardoor minder scherp en hartig. Pepers zijn minder pikant als de zaadjes en zaadlijsten verwijderd zijn.
Tip: 'Blus' niet met wijn, bier of water als u een gerecht met veel peper genuttigd heeft. Melk of komkommer geven wel enige verlichting.